fbpx

Av maskinförare. Till maskinförare.

September 2009. Svart rök reser sig mot skyn från skogen tillhörande en gård i Hankasalmi. Vid närmare titt avslöjas att det inte handlar om en skogsbrand, det kokar invändigt i Tenho Koponen. En trädklipp inköpt tidigare samma år, har gått sönder igen. Nu har Tehno fått nog! Det måste finnas ett bättre sätt att ta hand om skogen, kravla runt med en motorsåg är ingen lösning som lockar.

Juni 2017. TMK Produkt familj har just fått två nya medlemmar, TMK 200 och TMK 400 har blivit introducerade på mässan Elmia Wood i Sverige. Ur frustrationen 2009, har rest sig ett företag som tillverkar trädklippar och deras tillbehör till skogsvård. Mindre och större modeller ha tillverkats efter förfrågan av en växande kundkrets.

TMK Energiakoura Oy produkter är original designade för eget bruk, och för att undvika ovan nämnda situation måste produkterna vara effektiva, enkla att använda och främst starka och hållbara. Vi har noterat att de här argumenten är uppskattade av många maskinförare och lantbrukare runt om i världen. TMK har växt de senaste fem åren från en mans hobby till till ett internationellt  högt värderat företag, som har produkter allaredan f r om Sydkorea till USA och f r om Norge till Nya Zeeland.

Mer effektivt arbete – Mindre underhåll.

Välj TMK.

“Jag är en jordnära entreprenör från centrala Finland. Jag har också en liten gård med endel skog. Skogen var oftast inte tillräckligt underhållen. De tillfällen det fanns tid att gå ut i skogen, var det alltid för mycket snö. Grävmaskinen stod overksam på gården. Jag började tänka på att hitta en lösning för denna situationen. Hösten 2009 började jag bygga en giljotin klipp i min verkstad. Den behövde vara enkel,stark effektiv och konstruktionen smidig för att inte skada närstående träd. Första prototypen såg dagens ljus vilket varade i  30 minuter innan den gick sönder. Tillbaka till verkstaden och efter några misstag, en trädklipp var konstruerad vilken var överraskande effektiv i skogsgallring ihop  med en grävmaskin.

Efter en tids arbete med denna klipp, slog mig tanken att fler skulle vara intresserade av  detta verktyg. Jag frågade min svärfar Reijo om han kunde följa med till skogen. Reijo som är pensionerad ingenjör kom med papper och penna, han ritade de första ritningarna till klippen. Min bror Mika är designingenjör  han förde över ritningarna till en dator som de moderna fabriks maskinerna kan läsa. Våren 2010 åkte jag med min klipp och ritningar till Multia, Finland. Multimed Oy gick med på att tillverka en testserie av fem klippar. Hemgjorda videos i Youtube fick människor att bli intresserade av en prisvärd och enkel produkt. Några uppgraderingar har gjorts under vägen men grundstommen i klippen är fortfarande original.I nuläget har vi tillverkat över 1700 st klippar och det positiva gensvaret från kunderna ger oss självförtroendet att fortsätta vår affärsidè!”

Hankasalmi, Finland 01.03.2019
Tenho Markus Koponen

 

Produkterna är designade och tillverkade i Finland av högsta materialkvalitet. TMK har ett nät av återförsäljare runt om i Europa och Nordamerika. Nya exportmarknader skapas kontinuerligt TMK är en av de ledande trädklipp tillverkarna i Finland och företagets mål är att växa till en av de mest kända trädklipp tillverkaren i världen. TMK har lagt stor kraft i produktutvecklingen och tack vare det har TMK levererat innovativa lösningar till marknaden av trädklippar. TMK är fast beslutna att bli en av de mest innovativa tillverkare av träd klippar också i framtiden.

Back to top